Czysta i higieniczna kuchnia – niezbędne akcesoria

Czysta kuchnia to podstawa zdrowego gotowania. Do tego zachowanie higieny w pomieszczeniu, w którym zmagania z zarazkami i bakteriami są niemalże codziennością. W końcu w kuchni gromadzimy sporo odpadów, w tym mieszanych, wymagających systematycznego wyrzucania. Korzystamy z drewnianych desek czy sztućców, a te pochłaniając wilgoć bardzo łatwo stają się pożywką dla bakterii. Możemy jednak zadbać o kuchnię, jej czystość i higienę przyrządzania posiłków, mając do dyspozycji kilka produktów i akcesoriów.

Odpowiednie worki na śmieci

Worki na odpady to jeden z ważniejszych produktów, bez których nie może obyć się żadna kuchnia. Jaki jednak powinien być worek tego typu? Przede wszystkim dopasowany pojemnością do stosowanego kosza na śmieci, ale i typem do rodzaju gromadzonych odpadów. W wyborze pomogą nam między innymi kolory.

Niebieskie worki na śmieci nadają się do gromadzenia czystych opakowań papierowych, tekturowych, kartonów, gazet, książek, papierów biurowych czy zeszytów. W czarnych workach należy gromadzić odpady zmieszane, czyli wszystko to, co nie nadaje się do pojemników służących segregacji. Wyrzucamy zatem resztki żywności, zmiotki domowe, środki higieny osobistej, a także zanieczyszczone odpady opakowaniowe. Zarówno niebieskie, jak i czarne worki na odpady można znaleźć w sklepie Opakowania24.eu.

Nie bez znaczenia pozostaje trwałość i wytrzymałość worków. Zastosowanie mocnej folii pozwala wyeliminować ryzyko ewentualnego przerwania czy przedziurawienia worka podczas jego zanoszenia do kontenera. Bardzo wygodne w użytkowaniu są te worki, które posiadają specjalne uchwyty – uszy, lub taśmę ściągającą umieszczoną pomiędzy dwiema warstwami brzegów. Takie funkcjonalności pozwalają całkowicie zamknąć światło worka, by nic się z niego nie wysypało.

Akcesoria do czyszczenia

Spośród środków czystości nie powinno w kuchni zabraknąć rękawic gospodarczych nadających się do wykonywania prac domowych. Mycie w nich jest gwarancją, że nie zostanie podrażniona skóra. Przez nią nie dostaną się również do organizmu szkodliwe substancje, które stanowią składniki najsilniej działających środków czystości.

Przydaje się mydło w płynie, znacznie wygodniejsze niż pozostawiona na wierzchu tradycyjna kostka. Pojemniki z pompkami pozwalają na łatwe dozowanie porcji mydła, a i łatwiej o zachowanie porządku. Ponadto do zamkniętego opakowania nie dostają się bakterie.

Na koniec zaś ściereczki i ręczniki papierowe. Powinny być chłonne, szybko schnące, a w przypadku materiałowych ściereczek łatwe do wyprania, nawet z trudnych plam. W kuchni bowiem sprzątamy codziennie i zmagamy się z różnorakimi zabrudzeniami.

Jeśli zadbamy o systematyczne prace porządkowe, regularne wyrzucanie prawidłowo składowanych odpadów, mycie z zastosowaniem odpowiednich środków czystości, kuchnia będzie lśniąca i higieniczna. Gotowanie za to stanie się przyjemnością, podobnie jak jedzenie przyrządzonych posiłków. Zadbamy również o skórę rąk podczas zmywania i czyszczenia, a bakterie pójdą precz!

Dodaj komentarz